måndag 1 februari 2010

Amsterdam for the day

I lördags åkte vi in till Amsterdam - denna ljuvliga, lagom stora stad! Vi parkerade strax utanför stadskärnan och tog spårvagn in till centrum, klev av vid Jordaan. Vi strosade runt i "Negende Straatjes" - de nio gatorna, med massor av småbutiker och restauranger, och vi stannade till på ett litet café och tog en ärtsoppa till lunch. Den serveras överallt denna årstid. Något typiskt holländskt! Ärtsoppa med potatis tror jag det är och skivad korv i. Man får ett rågbröd på sidan med köttpålägg - perfekt som vinterlunch!

Vi fortsatte promenaden över Prinsengracht och var förbi Tulpanmuséet, och till Nordermarkt. Där har man på lördagarna marknad med ekologiska varor. Jag måste säga att jag är inte superimponerad över holländarnas miljötänk, men man blir glad när man ser sånt här! Det var allt ifrån ost, bröd, lite hudvård (bara stora märken, men dock), barnkläder sydda av gamla tyger, fårskinn. Det var en underbar dag - solen sken och det var kring nollan. Det hade snöat på natten så det var så mysig stämning.

Vi fortsatte till Lindengracht där en annan "vanlig" lördagsmarknad är. Där köpte vi en stor bukett blommor för endast €5, och några timmar efter vi kom hem förstod vi varför blommorna var så billiga... De underbara amaryllisarna slokade direkt, det såg så komiskt ut! Men tulpanerna och björk(?)riset står sig fortfarande.
Vi hittade också härlig ost med smak av pesto och av oliv&torkad tomat, som blev en bra present till H&L som vi var till och åt lördagsmiddag hos.
Bilder från söndagens utflykt får ni se nästa gång.
Ta hand om er!
Många kramar Eva

1 kommentar:

Karin sa...

Nu längtar jag till A´dam ännu mer!!! Njut av ert nya liv i en spännande del av Europa. Nu ska här ut och skottas!!!
Kram,
Karin
PS. Elias ringde precis och sa att han gått hem till Olle. Vilken Olle undrade jag? "Axels Olle naturligtvis!!!" DS